Dakterras - Marcotte Style
Dakterras - Total Interior Design
Lees meer

Een mooi dakterras inrichten wordt in het barre weer van het noorden soms wel vergeten. Bij Marcottestyle zien we het dakterras als verlengde van het huis waarbij de inrichting ook passend moet zijn.

Zo wordt er bij de dakterras inrichting rekening gehouden met uw wensen en de omgeving om zo een karaktervolle en harmonieuze dakterras te creëren. Marcottestyle zorgt voor een zowel technisch als esthetisch naadloos verloop en zoekt steeds de beste oplossing waarbij soms uit een nadelig of minder aantrekkelijk element uiteindelijk een prachtstuk wordt gecreëerd. De werken worden steeds met de grootste zorg opgevolgd tot in de kleinste details.

Een buitengewone ligging in het midden van Brussel:

De belangrijkste elementen in een dakterras

De dakbelasting

Om discussies met buren of Vereniging van Eigenaren te vermijden, kan men opteren voor een ijzeren skelet als terrasfondament of dak skelet: Dit is een zelfdragende constructie met ijzeren poutrellen en dwarsliggers die enkel op de draagmuren steunen. Dit heeft het groot voordeel dat de bestaande dakbedekking absoluut niet wordt belast. Als men ervan uitgaat dat er 1 silowagen van 27 ton nodig is om op een hoogte van ongeveer 30 cm substraat aan te brengen op een dak van 220m² waarbij slechts 80 m² voor beplanting is voorzien.  Dit geeft een dakbelasting van ongeveer 330Kg/m².

Bij deze realisatie komt daarnaast nog de graniettegels van 7 ton op 130m² die een belasting van 54 Kg per m² weergeeft, met hierbij nog gemiddeld 1,5 persoon van 150 kg /m² wordt de totale belasting op ongeveer een halve ton/m² gebracht. 

Bij de draagkracht controle berekening zal de ingenieur rekening houden met de karakteristieke eigenschappen van het beton en betonstaal, gebruikelijk voor de periode waarin het gebouw is opgetrokken. Een gebouw uit de periode 1950-1970, zal onder voorwaarde van enige bijkomende controles een maximale belasting hebben van toch ongeveer 1ton per m², exclusief het eigen gewicht van de betonplaat.  Dit met volgende voorwaarden: maximum overspanningen van 3,3m, een betondikte van 17cm en bewapening sectie boven 1490mm²/m (bron studiebureel Mertens Werner bvba).  Doorgaans spreekt men toch van een maximum belasting bij de meeste gebouwen van ongeveer 350 à 500 Kg/m².  Een gewone betreedbare dakstructuur moet minimaal 250kg/m² hebben. Is deze dakconstructie niet voorzien om beloopbaar te zijn kan de dakbelasting wel aan de lage kant zijn, waardoor steeds een ingenieurs stabiliteit controle nodig is, of moet er met een ijzeren skelet worden gewerkt waardoor het volledige dakterras enkel op de steunmuren rust.

Een perfect architectenplan

Bijgestaan door toonaangevende tuinarchitecten worden de planten zodanig uitgezocht dat er op ieder ogenblik iets in bloei staat. Alle planten worden ook zorgvuldig uitgekozen volgens de gekozen hoogte of kleur. Ook is de schaduw, zon of onderhoudsvriendelijkheid, kleur en groeisnelheid van belang bij het bepalen de juiste passende beplanting.

Planten uitkiezen

Op dit dakterras werden o.a. volgende planten aangewend: Om een goede keuze te maken in verband met de kleuren raden wij u aan Piet Oudolf’s werken te bekijken, die een ware inspiratiebron kunnen betekenen.

Acer Palmatum, Centranthus Ruber Albus, Bodembedekker: Clematis Vitalba, Geranium Macrorrhizum, Lavandula

Een perfecte voorbereiding

Het is niet steeds eenvoudig om het materiaal en substraat naar boven op het dakterras te brengen. Dit vergt de perfecte timing en wat organisatie.

Boven de asfalt laag wordt er nog even een PVC folie geplaatst tot tegen de muuropstand.  Op de platte grond komt dan een drainage folie. Dit zal het overtollige water die in de aarde of substraat terechtkomt weg laten sijpelen onder de boordstenen en verder onder de tegels om in de dakgoot zijn weg te vinden.

Daarna worden de graniettegels mooi horizontaal op het platte dak aangewend. De tegels zullen steeds op verstelbare stelpoten zorgvuldig worden geplaatst, teneinde deze fijn af te kunnen stellen om een perfect vaste vloer te bekomen.

Als dit klaar is, wordt alles mooi uitgelijnd en kunnen de boordstenen worden aangebracht.

De werken zelf

Het substraat wordt tot boven gepompt en in de bloembakken gestuwd.

 

Het resultaat na 1,5 jaar

En het resultaat is reeds vanaf het tweede seizoen te bewonderen; Hier werd het dakterras in januari 2014 aangelegd, waarvan het resultaat reeds in augustus 2015 verbazend snel volgroeid is.